Dr. Rados Mihály emlékére

Utolsó módosítás dátuma : 2016. december 08.

Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Rados Mihály, a Matematikai és Informatikai Intézet egykori munkatársa, hosszan tartó betegség után, életének 75. évében elhunyt

Nem is olyan régen, idén év elején köszöntöttük az Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézetében a 75 éves Rados Mihályt. Egy pohár jó egri bor mellett emlékeztünk a főiskolai oktatóként együtt töltött évtizedekre, az egykori kollégáinkra és tanítványainkra. De leginkább az érdekelte a Tanárurat, hogy hol tart az intézet, milyenek a mostani diákok, mikor és hogyan lesz a főiskolából egyetem.

Bizony, egyikünk sem gondolta, hogy ez lesz az intézetben tett utolsó látogatása. A nyár elején jött a kellemetlen hír, hogy dr. Rados Mihályt az egri kórházban kezelik. Tudtuk, hogy nagy a baj, de a kórházi látogatásokon nem beszéltünk róla. Védeni akartuk őt, pedig az igazság az, hogy ő akart minket megkímélni. Mint minden nehézséget az életében, a betegségét is emelt fővel és semmi sajnálkozást nem tűrve elviselni. Aztán már-már némi remény látszott a pesti gyógykezelés során, ezért is volt váratlan a 2016. augusztus 7-én bekövetkezett halála.
Dr. Rados Mihály 1941-ben született Miskolcon. Gyerekként átélte mindazt, ami ma már a 40-es és 50-es évek szomorú történelméhez tartozik. Születésekor az édesapja katona, majd szovjet hadifogságba esett, ahonnan csak 1947-ben tért haza. Édesanyja két fiával Kárpátaljára költözött, hogy a távoli rokonság segítségével biztosíthassa a család megélhetését. A gyermek Misi Barkaszón végezte általános iskolai tanulmányait 1953-ig, amikor a családja végre visszaköltözhetett Magyarországra és Gyöngyösön telepedett le. Helyben, a Vak Bottyán Gimnáziumban tanult, ahol 1958-ban jeles eredménnyel érettségizett. 1958-tól 1961-ig az Egri Pedagógiai Főiskola matematika-fizika szakos hallgatója, ahol tanulmányait Kitüntetéses Oklevéllel fejezte be. 1961-től 1968-ig gyakorlóiskolai tanárként dolgozott Egerben, közben az ELTE-n középiskolai tanári oklevelet is szerez. A kiváló szakmai ismeretekkel és emberi tulajdonságokkal bíró tanár 1968-tól már a főiskolán dolgozik, és ez maradt az egyetlen munkahelye a főiskolai docensként történt nyugállományba vonulásáig.
Főiskolai oktató-kutatóként a matematikatanítás korszerűsítésével foglalkozott, ebben a témában szerezte egyetemi doktori címét is a KLTE-n 1972-ben. A főiskolán nem véletlenül a matematikai analízis lett a fő oktatási területe, mivel az analízis talán a legaprólékosabban, minden apró részletre figyelő része a matematikának. Oktatásához pontosan olyan emberi és tanári tulajdonságokra van szükség, mint amilyenekkel dr. Rados Mihály rendelkezett. Következetes, szigorú, de a hallgatóit mélységesen tisztelő tanár volt.
Az oktatás mellett számos területen végzett kiemelkedő közéleti tevékenységet mind országos, mind főiskolai szinten. Mindezt jelzik országos és helyi kitüntetései. Hosszú ideig volt a TIT Csillagász-űrkutató Szakosztály megyei elnöke. Mindent tudott a repülőkről, az űrhajókról, a repülésről.
Dr. Rados Mihály lelke már magasan száll, míg hamvai megkezdhetik utolsó repülésüket. Emlékét kegyelettel őrizzük, akik kortársai, kollégái és tanítványai lehettünk.

Mátyás Ferenc


< Vissza