A jövő természettudósai jártak intézetünkben

Utolsó módosítás dátuma : 2017. április 28.

Egyetemünk gyakorlóiskolájában az NTP-KKI-16 pályázat jóvoltából működő program keretében Tehetség Kuckó elnevezésű új kezdeményezés valósult meg.

Egyetemünk gyakorlóiskolájában az NTP-KKI-16 pályázat jóvoltából működő program keretében Tehetség Kuckó elnevezésű új kezdeményezés valósult meg. Ez lényegében egy komplex természettudományos tehetséggondozó program 3. osztályos gyerekek számára, akik csapatokba szerveződve sajátítják el az új ismereteket, illetve a témakörök végén összemérik tudásukat, ezzel is erősítve a motivációt és fejlesztve a szociális kompetenciáikat.
A tehetségazonosítás, beválogatás pszichológus bevonásával történik. Itt feltárják a beválogatott gyerekek erős oldalait, amiket a programban tovább fejlesztenek, illetve a gyenge oldalak kiegyenlítésére törekednek.
A program 55 órás témakörei (informatika, könyvtár, állatok, növények, tájékozódás, bolygók, mérések, labor) szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Kiegészítik, több oldalról világítják meg az adott dolgot. A hagyományos és a digitális információszerzés megtanulása szintén a program hatékonyságát növeli. A témakörök, konkrét produktum készítésével, vetélkedővel záródnak.

A foglalkozások lebonyolítását tanítók, informatika tanár, kémia tanár és könyvtáros végzik. A gyereket ezalkalommal Szél Éva vezetésével egyetemünk Matematikai és Informatikai Intézetébe látogattak el, ahol betekintést nyerhettek a Robotika labor érdekes világába.

Győrváry Ádám, gyakorlóiskolánk 3.c osztályos tanulója így foglalta össze élményeit.
„Délután az Eszterházy Károly Egyetem „C"-épületébe mentünk, ahol Geda Gábor bácsi drónbemutatót tartott nekünk. A drónról azt kell tudni, hogy az egy olyan elektromos repülő tárgy, amit pl. telefonról is lehet irányítani.

Van egy levehető külső része, ami arra szolgál, hogy ha valakihez véletlenül hozzáér, a propeller ne vágja meg. Nekünk telefonról irányította a drónt, a magasba emelte, majd leszállította. Egy kis kamera is volt rajta, amivel lefotózott minket a magasból.

Beállította, hogy a drón egy alatta lévő tárgyat, egy papírlapot kövessen, és ha elmozdította a lapot, a drón tényleg követte. A végén közelről is megnézhettük a drónt, amikor már leszállt, de mi sajnos nem reptethettük.
Mutatott nekünk egy robotot is, amihez ha közelíted a kezed, akkor hátrál, ha elhúzod a kezed, akkor közelít hozzád. De ha nem látja az érzékelője a kezed, vagy amivel irányítod, akkor megáll. Ha például már az asztal szélén van a robot, akkor nem az a helyes döntés, hogy hátrébb viszed a kezed, ha nem akarod, hogy leessen, hanem az, hogy elveszed a kezed, hogy az érzékelője ne láthassa.

Nagyon élveztem az egész napot, sok érdekességet láttunk, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a szakkörben a következő rész."


< Vissza