A 4.d találkozása a 3D-nyomtatóval

Utolsó módosítás dátuma : 2017. május 22.

A Gyakorló Iskola 4. d az Eszterházy Károly Egyetem „C” épületébe, a Robotika laborba látogatott.

Május végén egy szabadidős foglalkozás keretében a Gyakorló Iskola 4. d osztályával, ellátogattunk az Eszterházy Károly Egyetem „C" épületébe, a Robotika laborba dr. Geda Gábor tanár úr meghívására.

 

A gyerekek nagy izgalommal várták a kis kirándulást, remélve, hogy megismernek olyan dolgokat, amik segítenek megérteni, hogyan is működnek világunk legújabb technikai eszközei. A cél az volt, hogy felkeltsük az érdeklődésüket és elképzelhessék, hogy lehet belőlük is tervező, programozó, vagy fejlesztő szakember.

A kis teremben körbeülhették az asztalt, elérhetőek voltak azok az eszközök, melyek játéknak tűntek, de megbeszélték, hol találkozhatunk az ezeken az elveken működő dolgokkal. A foglalkozás végig a korosztályhoz közeli játékos hangulatban folyt. Láthattak „Jedi erővel" működő ultrahangszenzoros robotot, Hall-szenzoros „varázsceruzát", megismerhették a 3D-s nyomtató működését. Közösen tervezhettek a nyomtatáshoz térbeli testet egy program segítségével, majd működés közben is megszemlélhették, hogyan születik meg a test a nyomtatóban. Közben tanár úr elbűvölte őket olyan matematikai alakzatokkal, mint a Möbius-szalag, melynek csak egy oldala van – amit be is bizonyítottunk – vagy a Klein-kancsó.

Másnap megbeszélve a látottakat a gyerekek elmondták, hogy milyen jól érezték magukat. Közvélemény kutatás alapján a 3D-s nyomtató, a „vízelnyelő csodakancsó", illetve az ultrahangszenzoros robot tetszett a legjobban. Volt, akinek azért tetszett a robot, mert kedvenc állata a denevér, aki szintén ultrahanggal tájékozódik. Fantáziáltak, mi mindenre tudnák használni otthon a 3D-s nyomtatót. Abban mindenesetre egyetértettek, hogy szívesen mennének máskor is, remélve, hogy láthatják a Quadrocopter-t működés közben is, mely időhiány miatt most elmaradt, de keressük a következő alkalmat. Addig is köszönjük a lehetőséget!


Czakó Márta
a 4.d osztályfőnöke


< Vissza