Online oktatáshoz információk és segédletek

Utolsó módosítás dátuma : 2020. szeptember 21.

Az online oktatásunk kurzusaihoz információk, leginkább használt portálokhoz és szoftverekhez készült segédletek.

Kurzusanyagokhoz linkek

A kurzusok oktatóitól begyűjtöttük azokat a linkeket, melyeken elérhetőek az adott kurzusról közzétett információk és tananyagok. A kurzusoknak és a hozzájuk gyűjtött linkeknek ezt a táblázatát a következő képre kattintva tudja megnyitni:

 Amennyiben a keresett kurzushoz nincs megadva link vagy a linken nincs elegendő információ, a kurzus oktatójával vegye fel a kapcsolatot pl. ezen a weblapon megtalálható e-mail címén, illetve az alábbi platformokon.

Neptun

A Neptunnal biztosan már mindenki megismerkedett :) https://neptun.uni-eszterhazy.hu/hallgatoknak.html

A kurzusinformációk elérésének elsődleges platformja a Neptun!

Készült hozzá hallgatói segédlet: Hallgató segédlet

EKE e-learning portál

Sok oktató az egyetem hivatalos e-learning portálján osztja meg és menendzseli az egyes kurzusaihoz tartozó tananyagokat és információkat. Közülük sokan még a ZH-kat is ezen a portálon keresztül iratják, ezért érdemes az e-learning portál használatát mihamarabb elsajátítaniuk.

Az EKE e-learning portálja ezen a linken érhető el: https://elearning.uni-eszterhazy.hu

Hallgató segédlet

A hallgatók számára részletes segédlet készült: Hallgatói segédlet

Jótanácsok

Mindenképp tanácsos az első belépés után az alapértelmezett jelszót megváltoztatnunk valami egyedire, hiszen az eredeti jelszó a születési dátumuk ismeretében mások által is használható.

Mindenki állítsa be a profiladatai között az aktívan használt e-mail címét! Csak így fogják e-mailben is megkapni azokat az üzeneteket, melyeket a tanárok az e-learning portálon küldenek.

Discord

Több tanár is a Discord alkalmazást választotta megbízhatósága és sokoldalúsága miatt. Az alábbi videó és dokumentum egy egyszerű bemutatója a Discord kliens használatának:

VIDEÓ

(Köszönet Kupás Dávidnak, DE)

DOKUMENTUM

(Köszönet Serbán Norbertnek, DE)

Regisztráció

A Discordot lehet regisztráció nélkül is használni, azonban a regisztráció erősen ajánlott. Regisztráció hiányában az előzőleg elküldött üzeneteket nem tudják majd visszaolvasni, illetve az elmentett beállítások és jogosultságok a tanárok szervereihez sem mentődnek. Regisztrálni https://discordapp.com/register oldalon tudnak.

Letöltés

A Discordot a  https://discordapp.com/ oldalról tudják letölteni Windows, MacOS és különböző Linux disztribúciókra.

A Discord IOS és Android klienssel is rendelkezik, amelyeket az adott rendszer alkalmazásboltjában (Google Play/App Store) tudnak letölteni.

A Discord képes ezen kívül modern böngészőkben való futásra is, amit a  https://discordapp.com/ oldal jobb felső sarkában található "Bejelentkezés" gombbal tudnak elérni.

Csatlakozás szerverhez

A megnyitott kliensben a a bal oldalon található "+" jellel tudnak szerverhez csatlakozni. A + jel megnyomása után a kliens felteszi a kérdést, hogy szervert létrehozni vagy csatlakozni szeretnénk.

A "Join a server" gomb megnyomásával felugrik egy ablak, ahova be kell illeszteni az oktatótol kapott csatlakozási linket.

 

Discord szerverek felépítése

A discord szerverek tartalmazhatnak text (írott üzenet) és voice (hang) csatornákat.

  • A text csatornák "#" jelzésűek. Ezeken üzenet alapú kommunikációt tudnak folytatni az oktatóval.
  • A voice csatornák hangszóró jelzésűek. Ezeken mikrofon alapú beszélgetésbe tudnak csatlakozni.

A voice csatornában ezenkívül még lehet kameraképet, valamint adott alkalmazások vagy asztal képét is osztani a csatornában tartózkodó emberekkel.

Csatlakozás az órához

Az adott voice csatornára kattintva automatikusan bejelentkezik a beszélgetésbe.

A csatornák alatt láthatják a felhasználói fiókjukat, ahol némítani tudják magukat a mikrofon gombra kattintva, valamint elnémítani a csoportból jövő hangokat a fejhallgató gombbal. (A jelzések publikusan láthatók a beszélgetésben lévő emberek számára, így jól látszik, ki nem hallgatja az órát).

Menü navigálás

Ha azt szeretnék, hogy ne automatikusan közvetítse a hangukat a Discord, kattintsanak a mikrofon és fejhallgató mellett található fogaskerék szimbólummal megjelölt beállítások menüpontra.

A menüben sok mindent képesek konfigurálni, de a legelőnyösebb beállítás a hangközvetítés "Push to Talk"-ra állítása. A beállítást a "Voice & Video"-ban találhatják.

Zoom

A Zoom egy hasonló alapokon működő alkalmazás, mint a Discord.

A legnagyobb különbség az, hogy minden órát egy külön meghívóval tudnak elérni ahelyett, hogy egy egységes szerverhez csatlakoznának.

Regisztráció

Ezen a linken tudnak regisztrálni a Zoom-ba: https://zoom.us/signup

A legegyszerűbb regisztrációhoz használják a Facebook vagy Google fiókjukat az azonosításhoz.

Bejelentkezés

Ezen a linken tudnak bejelentkezni a Zoom böngésző felületére: https://zoom.us/signin

A Zoom szinte összes funkcionalitása elérhető a böngészőben lévő kliensben, azonban lehetőségük van letölteni asztali klienst is az alkalmazáshoz.

Letöltés

A Zoom klienst ezen a linken tudják letölteni Windows-hoz: Zoom Letöltése

Az asztali kliensbe való belépés nem különbözik a böngészőben található kliensétől.

A Zoom IOS és Android klienssel is rendelkezik, amelyeket az adott rendszer alkalmazásboltjában (Google Play/App Store) tudnak letölteni.

Csatlakozás az órához

Az órákhoz az oktató által kiküldött link és/vagy Meeting ID + jelszó segítségével tudnak.

A meetingbe való csatlakozás történhet link alapján, amely a böngészőben nyitja meg a Zoom meetinget.

Ha a beszélgetéshez az asztali klienssel szeretne csatlakozni, használja a Meeting ID és jelszó kombinációt, amit a Join gombra kattintva tud megadni a felugró ablakban.

 

Menü navigálás

Az asztali alkalmazás beállításának megnyitásához kattintson a jobb felső sarokban található fogaskerékre.


< Vissza